Interiér

Jablečná povidla pečená v troubě

13.6.2017

Podzim nás usmiřuje s koncem léta tím, že nás zahrnuje svými plody. Pokud jsme zahrádkáři, pak v tomto období sklízíme a uskladňujeme zeleninu i ovoce. Už během léta zavařujeme rybíz, angrešt, jahody a třeba rebarboru. V babím létě se hlásí o slovo královské ovoce podzimu – jablko.

Jablka – ovoce podzimu

Jablka dozrávají a padají ze stromů rychleji, než-li je stihneme sklidit z jabloňových větví. Většinu plodů uskladníme na zimní období, kdy nám poskytnou správné biovitamíny, ale stále zůstává spousta jablek, která jsou potlučená a stala by se během skladování zdrojem plísní. Co s nimi? Možností je celá řada od štrůdlů po jablečné mošty. Výbornou pochutinou jsou také jablečná povidla pečená v troubě.

Jablečná povidla – jak na to?

Recept je tak jednoduchý, že jablková povidla zvládne vytvořit i úplný elév kuchařského řemesla. Co budeme potřebovat? Dobrou náladu, kousek entuziasmu, chuť překvapit své blízké a taky trochu času, protože jakkoliv se jedná o snadnou přípravu, musíme napřed jablka na 12 hodin naložit.

Potřebné ingredience:

  • 1 kg jablek
  • 30 dkg cukru
  • 2 lžíce octa

Příprava:

Jablka oloupeme, zbavíme poškozených částí a nakrájíme na menší kousky. Poté přidáme cukr, ocet a vše promícháme. Směs vložíme do pekáče a necháme na 12 hodin odstavit. Až  se nám jablka pěkně uleží a pustí trochu své vlhkosti, stačí je příštího dne asi tak na 45 min. podusit v troubě, kdy změknou docela. Aby povidla byla co nejjemnější, můžeme je navíc rozšlehat tyčovým mixerem. Ještě horkou směs pak dávkujeme do zavařovacích sklenic. A máme hotovo.

Jablečná povidla budou výbornou pochoutkou, kterou oceníte u snídaně, vhodnou náplní do palačinek, důležitou ingrediencí k vašim lívancům a koláčům.

Marie Ondová

Only registered users can comment.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *